Sunday, January 31, 2010

Glory! Glory! Manchester United!!!


Malam tadi Pasukan Manchester United telah bertandang ke Stadium Emirates dalam misi meneruskan rentak kemenangan setelah menang perlawanan terakhir menentang Manchester City pada saingan separuh akhir Piala Carling.

Sir Alex Ferguson mengisi kekosongan yang ditinggalkan Rio Ferdinand dengan menggandingkan Johny Evans dan Wes Brown selaku pertahanan tengah. Evra dan Rafael masing-masing bermain di pertahanan kiri dan kanan. Pemain-pemain lain yang turut terlibat adalah seperti Van de Sar, Wayne Rooney, Paul Scholes, Nani, Fletcher, Carrick dan Park Ji Sung.

Pada minit ke 32, Nani yang bergerak dari tepi kanan padang berjaya melepasi beberapa pemain pertahanan Arsenal, dan melambungkan bola melepasi jangkauan penjaga gol Arsenal, Almunia, yang sekadar berjaya menepis bola ke dalam gawang gol untuk menjadi penjaring gol sendiri. Selang 4 minit kemudian, sekali lagi Nani bertindak bijak dengan melakukan larian cantik hasil hantaran Rooney yang kemudiannya lari ke arah gol untuk menerima hantaran leret yang cantik dari Nani. Dengan satu tendangan leret dan padu, Wayne Rooney menempatkan dirinya selaku penjaring gol kedua pasukan Manchester United. Ini merupakan gol peribadi yang ke-100 dalam kariernya. Tamat separuh masa pertama dengan Arsenal ketinggalan 0-2 di halaman sendiri.

Kurang daripada 10 min perlawanan disambungkan, Manchester United sekali lagi berjaya menambah gol. Gerakan cantik antara Rooney, Carrick dan Park berjaya melepasi perangkap offside yang cuba di lakukan oleh pertahanan Arsenal. Setelah menerima lorongan yang menraik daripada Carrick, Park Ji Sung menggunakan kelajuan yang ada pada dirinya untuk meluncur laju ke arah gol. Setelah berjaya memperdayakan Clichy, Park melakukan rembatan ke arah kiri pintu gol dan sekali lagi menewaskan Almunia.

Arsenal berjaya mencuri peluang dengan sepakan gunting yang di lakukan oleh Vermaelen terkena kaki pertahanan dan melantun melepasi jangkauan Van de Sar. Perlawanan berkesudahan dengan Manchester United pulang dengan membawa tiga mata penuh.

Adakah Manchester United telah kembali ke tahap sebenar permainan? Dan adakah kerajinan serta gerakan menarik Nani telah membukitkan kematangan pemain kelahiran Portugal itu? Sama-sama kita nantikan perlawanan seterusnya. Kemenangan pada perlawanan ini akan menjadi batu loncatan untuk mengejar Chelsea di persada liga.

Keputusan 3-1

No comments:

Post a Comment