Wednesday, December 16, 2009

Proton MSX 2010 "Technology Proton"










ciri wagon..lawa2.
ini baru malaysia boleh..... :)


Tuesday, December 15, 2009

Doa Awal Tahun dan Akhir Tahun

Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.

Doa Awal Tahun
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".

Doa Akhir Tahun:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Thursday, December 3, 2009

Teka-Teki Islamik

Izinkan saya memberikan teka-teki berbentuk Islamik ataupun sejarah Islam...ia untuk kita memahami sesebuah fakta dengan mudah tapi berkesan di minda.

Soalan 1

Anda sering membaca surah Yasin dan al-Waqi`ah. Telah diceritakan berkenaan pohon berwarna hijau. Jika ia bersentuhan diantara "jantan" dan "betina" (negative & positif) walaupun basah, maka ia akan menghasilkan api. Apakah nama pohon itu?

Soalan 2

Satu pohon – bukan bermaksud buah – yang apabila ia diperah akan mengeluarkan air. Dan apabila ia dipanaskan ia akan menghasilkan minyak. Apakah nama pohon itu?

Soalan 3

Siapakah yang dimaksudkan oleh Allah orang di alam barzakh yang berasa amat bahagia dan menganggap orang di dunia berada dalam kerugian. Sedangkan tugas di dunia hanya mengajak manusia mengikut para Nabi utusan Allah. Di dalam surah Yasin disebutkan, dia dilemparkan dengan batu dan mati. Siapakah orang itu?

Soalan 4

Orang nasrani menganggap Isa sebagai Putera Allah, mereka menyembah dan bertawassul semoga doa mereka diperkenanlan oleh Tuhan bapa. Ini disebabkan Isa mampu menghidupkan orang mati dan mencelikkan orang buta serta berbagai lagi. -Siapakah Nabi yang boleh berjalan di atas air, menghidupkan orang yang sudah mati, tapi umatnya tidak menjadikan dia sebagai Tuhan?



Soalan 5


Dalam al-Quran dia telah menghidupkan 70 orang dan di dalam al-Hadits dia telah menghidupkan 35 ribu orang dari kaumnya yang telah meninggal selama 60 tahun. Siapakah Nabi itu?



Soalan 6


Siapakah Nabi yang telah menghidupkan kanak-kanak perempuan yang ditanam hidup-hidup oleh bapanya kerana mengikut tradisi masyarakat? Dan siapakah bapa anak kecil itu?



Soalan 7


Siapakah dia yang telah menghidupkan orang-orang yang telah mati diperkuburan Javana. Dan si mati ditanya oleh ahli warisnya, dan beliau mengakui kebenaran Muhammad bin Abdullah?



Soalan 8


Cucu Iblis yang telah beriman dikatakan telah bertemu dengan Rasul. Dan dia telah menceritakan nama-nama wasi sejak Adam hingga Nabi Muhammad. -Siapakah nama cucu Iblis itu?

Soalan 9

Di dalam surah al-Baqarah dikhabarkan tentang seorang pemuda yang bertubuh sasa, tetapi miskin, namun ilmunya hebat dan bijaksana. Nabi Daud dikatakan menyertai pasukan tenteranya untuk menyerang musuh. Pemuda tersebut memiliki sebuah Cokmar (mohor).
Siapakah nama pemuda tersebut?
Dan apakah nama cokmar yang dimiliki olehnya?
Siapakah nama ketua panglima pihak musuh yang ditentang?
Dan siapakah pula yang membunuh ketua panglima pihak musuh?

Soalan 10

Di dalam surah al-Waqi`ah ada disebutkan pohon Zaqqum berduri yang menjadi makanan ahli neraka. Pohon ini boleh tumbuh dan membiak di dalam api neraka. Sebaliknya, terdapat di dunia ini burung yang mampu bertelur dan membersihkan tubuhnya di dalam api. Burung ini hanya terdapat di negeri cina. Apakah nama burung tersebut? Dan apakah pula nama burung yang bertelur di awan?

Semoga anda mampu menjawabnya. Soalan-soalan ini saya ajukan ketika menganjurkan summer camp di JB baru-baru ini dengan hadiah yang besar buat anak-anak remaja. tapi untuk anda...pahala dan ilmu ajelah....Salamullahi Alaikum..

Mari kita lihat siapa yang kena..

kredit kpd :- AceGlobal

Tuesday, November 24, 2009

khas untuk Liverpool Fans

1).Lagu Asal - Shidee

Sayang semuanya sudah terlambat
Di gubah semula khas untuk Liverpool Fans

Sayang semuanya sudah terlambat
Tak guna kita kesalkan lagi
Sayang semuanya sudah terlambat
Boleh cuba tahun hadapan lagi

Berulangkali kami ulangi kesilapan sama
Kelab hanyalah bahan lawakan belaka

Mengapa kita selalu gagal dalam pemburuan
Terhempas kita bagaikan kaca berderai
Selepas itu kita menyesali

Sayang semuanya sudah terlambat
Tak guna kita kesalkan lagi
Sayang semuanya sudah terlambat
Anggaplah Liverpool sudah tiada lagi
Terlanjur luka biarlah hati kita terluka
Apa terjadi biarkan kita tanggung sendir...


2).Olahan dari Lagu Allycat - Sampaikanlah salam
Sampaikan Salam PADAN MUKA ku Padanya

Sampaikanlah salam PADAN MUKAku padanya
Walaupun ku menang namun ku terkeluar
Kerana badiku tiada akhirnya
Walaupun Benitik telah menghancurkannya

Sampaikanlah salam PADAN MUKAku padanya
Walaupun EPL hebat almariku masih kosong
Kerana ketiakku mewangi dan harum
Walau tercampak di Euro Cup

( korus nyanyian Benitik)
Andaiku tiada, andaiku pejam mata
Biarku abadi, angan yang setia ini
Biarpun EPL jauh, sambutlah salamku
Kerana aku masih mencarimu
Tidak pernah aku memenangi dirimu


Tiada unsur2 ingin mencari untung hanya berlawak

Monday, November 23, 2009

Disebalik makna Paparazzi...

Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan ….Italy…., jurugambar dikenali sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

Wednesday, November 18, 2009

Solat Subuh di Masjid

Seorang pemuda bangun pagi2 buta utk solat subuh di Masjid .



Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid .
ditengah jalan menuju masjid, pemuda tsb jatuh dan pakaiannya kotor.

Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke rumah. Di rumah,
dia berganti baju , berwudhu, dan, LAGI,
berjalan menuju masjid .


Dlm perjalanan kembali ke masjid , dia jatuh lagi di tempat yg sama !
Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah.
Di rumah, dia, sekali lagi , berganti baju ,
berwudhu dan berjalan menuju masjid .

Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu .
Dia menanyakan identiti lelaki tsb, dan menjawab "Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid ,
jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda..'
Pemuda pertama mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid .

Saat sampai di masjid , pemuda pertama bertanya kepada lelaki yang
membawa lampu untuk masuk dan solat subuh bersamanya.
lelaki itu menolak.
pemuda itu mengajak lagi hingga berkali2 dan,
lagi, jawapannya sama.
Pemuda bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan solat.
lelaki itu menjawab

Aku adalah IBLIS (setan)


Pemuda itu terkejut dgn jawapan lelaki itu.
Setan kemudian menjelaskan,
'Saya melihat kamu berjalan ke masj id ,
dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah,
membersihkan badan dan kembali ke masjid ,
Allah memaafkan semua dosa2mu .
Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan
bahkan itupun tidak membuatmu merubah fikiran untuk tinggal dirumah ,
kamu tetap memutuskan kembali masjid .

Karana hal itu, Allah memaafkan dosa2 seluruh anggota keluargamu .
Saya KHAWATIR jika saya membuat kamu jatuh utk kali ketiga ,
jangan2 Allah akan memaafkan dosa2 seluruh penduduk desamu ,
jadi saya harus memastikan bahwa anda sampai dimasjid dgn selamat....'
Jadi, jangan biarkan Setan mendapatkan keuntungan dari setiap aksinya.
Jangan melepaskan sebuah niat baik yg hendak kamu lakukan karena kamu tidak pernah tahu ganjaran yg akan kamu dapat
dari segala kesulitan yg kamu temui dalam usahamu utk melaksanakan niat baik tersebut .

buat tatapan umum

Tuesday, November 17, 2009

kisah dalam kerata api

al-kisah seorang lelaki malaysia pulang bercuti dari singapura menaiki kereta api. Dari kirinya terdpt seorang mat salleh warga amrika , dan di hadapanya pula seorang chicanos dari cuba dan warga bangladesh.

mereka berborak tentang negara masing2. tiba2 mat amerika ni keluarkan dolar amerikanya lalu dibakarnya dgn lighter dan terus dibuang keluar. dengan nada hairan mereka pun bertanya,

"why do you that for?"
dengan muka selamba badaknya, mat amerika tu berkata "we have lots of america dollar in us...... so dont worry"...
chicanos cuba ini pun tak nak mengalah lalu dibakarnya curut cuba berharga hampir rm1 ribu.
lepas disedutnya dua tiga kali terus dilontarkannya keluar tingkap.
sekali lg dengan nada hairan mereka semua bertanya pada mat chicanos ni.

"why do you that for?"
dengan hidung yang mancung dan tegak 90 darjah tu dia menjawab, "we have lots of cuban cigars in my country".
si mamat malaysia ni perhati je prangai dorang tu. tiba2 dia terfikirkan sesuatu.dengan pantas ditariknya mat bangla kat depan dia terus dicampakkannya keluar tingkap. belum sempat diaorang tanye , lelaki malaysia terus berkata,

"dont worry, we have lots of them in malaysia!"

Monday, November 16, 2009

Swisscash Bayar Balik RM 31 Juta Kepada Peserta

swisscash

Wahh..selepas beberapa tahun dahulu cerita pelaburan haram internet ni panas, akhirnya terjawab juga hari ini iaitu apabila Suruhanjaya Sekuriti (SC) menyelesaikan kes pelaburan haram Swisscash dengan mengarahkan bayaran balik kepada semua peserta..Jumlahnya ialah Rm 31 juta..perghh banyak tu duit diorang dapat selama menjalankan pelaburan menipu swisscash ni. Tapi ini hanyalah 10.8% dari jumlah sepatutnya di bayar!

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia sudah menyelesaikan kes penipuan pelaburan haram terbesar negara yang bernilai RM31 juta, kata Pengerusinya, Tan Sri Zarinah Anwar.

Bercakap dalam sidang akhbar di sini, hari ini, beliau berkata, SC dijangka membayar semula wang pelaburan haram SwissCash kepada mangsa seawal tahun depan selepas mendapat kelulusan mahkamah.

Katanya, SC akan melantik pihak pentadbir untuk menguruskan proses tuntutan berkenaan.

“Untuk layak mendapat pampasan itu, pelabur perlu kemukakan dokumen berkaitan sebagai bukti pelaburan yang dibuat mereka,” katanya.

Dipetik dari Berita Harian 13/11/09

Swisscash scam? swisscash spam? Ianya pelaburan yang haram sebab tak berdaftar. Anda terlibat ke benda ni dulu? member saya dulu ada join tapi tak pasti berapa ribu..Tapi kenapa RM 31 juta je? Bukan sepatutnya RM286.3 juta ke? Cuba cek balik post saya yang lepas paada 29/9/08 Swiss cash payback RM 286,300,000.00 to investors.. So ada lagi RM 255.3 juta yang burn macam tu saja ke? Kalau korang nak tahu, Rm 31 juta dari Rm 286.3 juta ialah hanya 10.8% sahaja!

swisscash-286juta

So maksudnya kerajaan hanya luluskan 10.8% je bayaran balik..oklah dari duit korang lesap terus kan?

Syarat-syarat:

  1. Bayaran tidak akan dilakukan kepada semua peserta.
  2. Hanya peserta bawahan dapat bayaran balik.
  3. Rekruiter atau upline tak dapat redeem
  4. Perlukan surat atau apa2 bukti yang anda dah bayar ke swisscash..
  5. Redeem melalui syarikat lantikan sahaja

Syarat ini ada dimaklumkan dalam Berita Utama TV3 tadi dan saya rasa ramai yang mula mencari info bermula malam ni sebab nak tahu berita terkini tentang swisscash ni.

Baca selanjutnya di:

Monday, November 9, 2009

True story... From LHDN

True story...

A taxpayer called up the LHDN (Inland Revenue Board) in Terengganu, and asked for Form B. The LHDN clerk who answered the call asked for the address to send the form to. The conversation goes:

LHDN CLERK : "Boleh bagi alamat encik?"
TAXPAYER : "Hantar ke Ranhill Worley."
LHDN CLERKI : "Ranhill... eja macam mana?"
TAXPAYER : "R.. for Rumah... A for Ayam.. N for Nangka... H for Holland..I for itik... L for lain- lain...."
LHDN CLERK : "Ok.. nanti kami hantar ke alamat tu"

After waiting for a week, the form arrived - have a look at the address on the envelope!!!

Wednesday, November 4, 2009

Garry Kasparov, the greatest chess player of all-time.


Garry Kasparov has been the highest-rated chess player in the world for over twenty years and is widely considered the greatest chess player that ever lived.

As a master of strategy, today he applies the insights and unique perspective from his extraordinary chess career to the issues of leadership, logical thinking, strategy, and success to the speakers circuit and Russian politics.

Known as an extremely intuitive chess player, Kasparov also emphasizes intuition's role in achieving one's full potential as an individual and achieving superior performance as the leader of a group or organization. His battles with the super computer "Deep Blue" were worldwide, headline news and he has been at the forefront of innovation in chess for over twenty years. He has been at the cutting-edge of research and the battles between humans and computers from as far back as 1989.

Beyond Competitive Chess

His global reach is fed by a steady stream of keynote speaking engagements around the world. His speech topics vary from country to country, but he is never far from what he knows best - strategy and logical thinking. He takes his listeners into the world of calculus, deep thought, the analytical mind, and what constitutes intelligence without reducing the answer to plain black and white. More importantly, Kasparov speeches are customized for every corporation or language group to include local facts and items of interest.

Mr. Kasparov is the founder and inspiration behind the Kasparov Chess Foundation, whose mission is to introduce chess into the educational system worldwide. He is a regular contributor to the editorial page of the "Wall Street Journal" and most recently Volume V (Karpov), of his best-selling series of books "My Great Predecessors" was released. Over 100,000 hardcover copies of the series in several languages have been sold - a record for chess. In 2007 his first mainstream book "How Life Imitates Chess" will be released.

Mr. Kasparov remains the highest-rated player in the history of chess and the only icon in a game of over 100 million players.

On Friday, 11th March, 2005 Kasparov announced his retirement from competitive chess after twenty years as the Number One Ranked Player in the World.

Politics

Kasparov is busy campaigning throughout the length and breadth of Russia and, as he explains, "We are not fighting to win elections - we are fighting to have elections. The goal is to bring all opposition groups into a broad coalition to return Russia to the path of democracy."

Russia today is dangerously sliding into a corrupt dictatorship and despite the high price of oil, most of the population has little to show for it.

In December 2004, Garry Kasparov was elected Co-Chairman of the ALL RUSSIA CIVIL CONGRESS and in May of 2006 he became Chairman of the UNITED CIVIL FRONT OF RUSSIA.


Tuesday, October 20, 2009

Ulat Lapar Makan Buku

Diatas sebuah rak, terdapat 5 jilid buku Ensiklopedia disusun rapat-rapat mengikut urutan jilid I hingga jilid V. Tebal setiap jilid adalah 4cm.

Oleh kerana terlalu lama Ensiklopedia ini disimpan, seekor ulat telah memakannya. Ulat itu makan bermula daripada kulit depan jilid pertama sehinggalah ke kulit belakang jilid ke-5.

Soalannya!! Berapa cm kah jarak yang telah dimakan oleh ulat tersebut.?

Cuba fahami betul-betul soalan tuu..

Cuba bayangkan satu set yang terdiri drpd 5 buah buku ensiklopedia tersusun rapi diatas sebuah rak.. kalu x dpt bayang, cuba lukis atau susun lima biji buku sama tebal..

Cuba perhatikan betul-betul dimanakah kulit depan jilid pertama.. Cuba cari pula dimanakah kulit belakang jilid ke-5.

Sebenarnya ulat buku itu hanya makan jilid ke-2 hingga jilid ke-4 sahaja..

So, jawapan untuk teka-teki ini ialah 12cm.. hehe.

Soalan uji minda dan jawapannya




Teman ingin mengajak pengunjung blog untuk mengasak minda, berfikir secara kreatif, mencari jawapan bagi soalan di atas.
di sini saya sertakan jawapan kepada soalan dan jawapan uji minda di atas. Siapa sangka, rupa2nya begitu jawapannya yek...hehe

Sunday, October 18, 2009

Thursday, October 15, 2009

Sunday, October 4, 2009

Monday, September 28, 2009

Biodata Nabi Muhammad S.A.W

Pepatah Melayu ada mengatakan "Tak Kenal, Maka Tak Cinta". Demikianlah sikap kita terhadap Rasulullah SAW. Seseorang itu tidak akan menyambut kelahiran Rasulullah SAW jika tiada perasan cinta terhadap baginda. Malahan sesetengahnya langsung tidak mempedulikan Rasulullah SAW, seolah-olah tiada apa-apa keistimewaan dengan kelahiran dan pengutusannya. Menyedihkan lagi, sebahagian daripada umat Islam lebih mengingati kelahiran paderi ' St. Valentino ' daripada mengingati Rasulullah SAW, lebih mengingati biodata para artis daripada biodata Rasulullah SAW. Beginikah kecintaan kita kepada seorang kekasih dan utusan Allah SWT? Justeru, kami berasa bertanggungjawab untuk memaparkan biodata dan kronologi hidup Baginda SAW untuk tatapan dan ingatan kita bersama agar kita lebih mencintai kehidupan dan perjuangan Rasulullah SAW.

SEJARAH RINGKAS RASULULLAH SAW
Disediakan Oleh: Nor Raihan bin Aziz (Imam BIMB)

BIODATA RASULULLAH SAW

· Nama: Muhammad bin ' Abdullah bin ' Abdul Muttalib bin Hashim
· Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagai tahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Ka ' abah)
· Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah
· Nama bapa: ' Abdullah bin ' Abdul Muttalib bin Hashim
· Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ' Abdul Manaf
· Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
· Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
· Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa ' diah (lebih dikenali Halimah As-Sa ' diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

USIA 5 TAHUN

· Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di
dalamnya.

USIA 6 TAHUN

· Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa ' (sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah)
· Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya ' Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN

· Datuknya, ' Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
· Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

· Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.
· Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN

· Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
· Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah.

USIA 25 TAHUN

· Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
· Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.
· Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
· Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN

· Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka ' abah.
· Pembinaan semula Ka ' abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah.
· Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN

· Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN

· Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
· Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN

· Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW.

§ Khadijah Binti Khuwailid
§ Saudah Binti Zam ' ah
§ ' Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar)
§ Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab)
§ Ummi Habibah Binti Abu Sufyan
§ Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah)
§ Zainab Binti Jahsy
§ Maimunah Binti Harith
§ Safiyah Binti Huyai bin Akhtab
§ Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin)

ANAK-ANAK RASULULLAH SAW

1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra '

ANAK TIRI RASULULLAH SAW

Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

IBU SUSUAN

SAUDARA SUSUAN
1. Thuwaibah 1. Hamzah 2. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad
1. Halimah Al-Saidiyyah 1. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib 2. Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza
3. Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza
4. ' Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza

BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW (ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)

1. Al-Harith
2. Muqawwam
3. Zubair
4. Hamzah ***
5. Al- ' Abbas ***
6. Abu Talib
7. Abu Lahab (nama asalnya ' Abdul ' Uzza)
8. Abdul Ka ' bah
9. Hijl
10. Dhirar
11. Umaimah
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
13. ' Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al- ' Awwam) ***

*** Sempat masuk Islam.
## Ulama ' berselisih pendapat tentang Islamnya..

Sabda Rasulullah SAW:
"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas)

Tuesday, September 15, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri..

Selamat menyambut hari raya Aidilfitri di ucapkan wat sume kengkawan….

Segala salah & silap harap di maafkan….

Terkasar bahasa,terguris rasa,termakan hati….

Harap di maafkan….

Semoga kalian berbahagia di lebaran ini….

Berhati-hati di jalan raya….

Ingatlah orang yang tersayang….


Salam Aidilfitri buat semua teman...

Selamat Hari Raya Aidilfitri..

Maaf Zahir & Batin..

Monday, September 7, 2009

Lawak - Peribahasa, Kiasan Kata & Slogan Popular dalam Politik M'sia

Salam semua abang2 kakak, dan adik2 serta warga kerja UMNO mahupun DAP PKR dan PAS.

Sejak pilihanraya yg lalu kita tentunya biasa dengan Peribahasa, Kiasan Kata & Slogan Popular dalam Politik Tanahair. Ada yg tak boleh blahh..Ada yg pedas, pahit dan macam2 rasa. Baiklah berikut adalah Peribahasa, Kiasan Kata & Slogan Popular dalam Politik M'sia untuk tatapan semua. Ungkapan kata-kata dari teman "Kerana Santan Pulut Binasa, Kerana Mulut Badan Binasa" Jaga-jaga yer

Koleksi Versi Lama:
1- Macam lembu dicucuk hidung
2- Pucuk dicita, ulam mendatang (apa dihajat tetiba dapat)
3- Tidur sebantal, mimpi lain-lain
4- Kail panjang sejengkal usah di duga lautan dalam
5- Jika takut risiko, jangan bicara soal perjuangan
6- Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai
7- We have the numbers. the numbers are increasing by the hour
8- Ku nanti di pintu syurga
9- Bagai aur dengan tebing, saling memerlukan
10- Negara Berkebajikan, Pas Untuk semua
11- 16 September 2008 kita berarak ke Putrajaya
12- Jangan ikut perangai syaitan
13- Hanya jauhari mengenal manikam
14- Lawan tetap lawan, hingga lubang cacing akan ku cari
15- Hari ini kita memerintah, esok sebelum kokok ayam berkumandang hudud dilaksanakan
16- Cakap berdegar tahik lekat di ekor
17- Bagai kera dapat bunga
18- ***** macam lembu
19- Anak orang disusukan, anak sendiri mati kelaparan
20- Kuman di seberang nampak, gajah depan mata tak nampak
21- Dungu macam keldai
22- Silence majority
23- Sekali saya penyit mata, 40 orang datang kepada kita
24- Suara rakyat suara keramat
25- Keadilan untuk semua & Rakyat Hakim Negara
26- Bagai pungguk rindukan bulan, rindu-rinduan jadi kenangan
27- Kambing mengembek, harimau mengaum
28- Keluar mulut buaya, masuk mulut naga
29- Alif, Min, Nun, Wau = sarkis
30- Berhati-hati kemunculan dajjal
31- Syaitan, musuh Islam
32- Kemiskinan itu takdir, demo terimalah takdir Illahi
33- Kepimpinan Ulamak panduan perjuangan
34- Tok guru ulamak sejati
35- Ambo budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan
36- Kajang hamba kajang berlipat, kajang pak malau mengkuang layu
37- Makan gaji buta
38- Macam kambing takutkan hujan, lari bertempiaran
39- Ada lori ada bas, ada hari aku balas
40- Lailatulkadar malam bermakna umat Islam, ganjaran pahala seribu bulan

Koleksi Versi Baru:
1- Seperti khalit diboneka kan harbi
2- Bulan mengambang, Roket mendatang (Pas meroyan, Dap berkuasa sakan)
3- Hudud jadi bualan, ba-bi yg didahulukan
4- Kuil haram panjang sedepa, bila pindah sebesar putrajaya
5- Jika takut ke penjara buluh, jangan malu bertangguh-tangguh
6- Kalau takut dihukum meliwat, kedutaan turki jadi tempat persembunyian
7- He have coffee boy, always replace and incresing by hour
8- Undilah Pas untuk tiket ke syorrga
9- Bagai roket dan bulan, satu memerintah satu diperintah
10- Kebajikan ba-bi didahulukan, nama suci Allah for gereja
11- September 2009, BN Kembali Perintah Selangor?
12- Dengan syaitan pun Pas mahu berkawan
13- Bagai nalla mengenal al*****i
14- Lari tetap lari, next month ku cari alasan tangguh lagi
15- Hari ini kita dah memerintah, hudud tetap tak jalan-jalan lagi kerna ku takut amukan harbi
16- Ceramah berdegar-degar, tin milo dan uncang datang mengekor
17- Bagai nizar kemaruk kuasa
18- ***** & bghal macam kepala lembu
19- Kafir harbi dipertahankan, Islam & zimmi dipersetankan
20- Kebajikan minoriti diperjuangkan, kerharmonian majoriti diperlekehkan
21- Dungu macam parti KelDaian
22- Loud minority
23- Seribu kali saya penyit mata, dah 4 orang melompat ke sana
24- Suara rakyat seksyen 23 dan 8, kusapu bawah karpet
25- Kebajikan untuk ba-bi, loud minoriti penentu segalanya
26- Bagai roket merobek bulan, DAP berkuasa Pas baring atas jalan
27- Dap pi cuit, Pas sujud meraum
28- Tertendang dari kerusi MB, mesyurat bawah pokok pun jadilah
29- Pa, Alif, Sin = Boneka
30- Mata Dajjal simbol perjuangan
31- Syaitan, Pas terima sebagai kawan
32- Mercedes itu rezeki, ambo dah tukar berkali-kali
33- Kepimpinan ular dalam semak, punca kepala pusing
34- Tok gundu pembelit sesungguh hati
35- Ambo tok gundu betul sokmo, kalau ambo salah kita tuduh UMNO
36- Kerajaan Pakatan Rasuah (PR) cuma mulut bersilat, kerajaan UMNO duk kerja buat
37- Ambo duk ceramah sokmo
38- Ambo kena hujan demam, tapi bila orang suruh sign ambo sign
39- Ada undi ada Pas, bersama Dap bonekalah Pas
40- Eli duk telanjang dipertahankan, dah la telanjang dipeluk sakan

Thursday, September 3, 2009

: : BiLa MiNyAk NaIk HaRgA : :

Cara Menjimatkan Minyak

1. Pakai Basikal (sambil menyelam minum air) = kita boleh exercise.
2. Matikan Kereta Di Lampu Merah
3. Beli motosikal banyak-banyak (pastu apply road tax subsibi untuk 10 buah)
4. Pakai Fuel Saver
5. Convertkan kereta anda jadi teksi (boleh buat income lebih)
6. Naik Bas Aja (kalau client marah cakap tak pakai kereta dah) (boleh bagi extra good reason to the boss too)
7. Migrate ke OverSea (tak payah fikir langsung pasal minyak)
8. Duduk kat rumah je main internet
9. Pakai NGV
10. Jual Kereta Anda
11. Tukar enjin kereta dengan enjin vespa
12. Guna kereta sorong sebagai kenderaan utama
13. Isi minyak kereta separoh tangki

Friday, August 21, 2009

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK.

ASSALAMUALAIKUM WBT......

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK.

SEMOGA SELAMAT MENJALANKAN IBADAT PUASA & MENDAPAT KEBERKATAN DARI-NYA......
.................................................. .................................................. ...............................................
Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa
Umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan
Hal-hal yang berikut:


* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih Ada )
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah Kita
Bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat Dan yang meng-aminkan adalah
Rasullullah Dan para sahabat, Dan dilakukan pada Hari Jumaat.

.................................................. .................................................. .................................................
Oleh itu saya, Afzainizam Bin Idris(astalavista6048) juga tidak mahu melepaskan peluang memohon ampun dan maaf jika saya adamenyinggung perasaan, berbuat kesalahan,baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengajakan. Harap dimaafkan..
Semoga Kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati Dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.


……………………………………………………………………………………………………………………..
Kesilapan Muslim dalam Bulan Ramadhan
Kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah. Manakala objektif 'mendapatkan keampunan' ternyata dari hadith sohih tentang Sayyidatina Aisyah r.a yang bertanya kepada nabi doa yang perlu dibaca tatkala sedar sedang mendapat lailatul qadar. Maka doa ringkas yang diajar oleh Nabi SAW adalah doa meminta keampunan Allah SWT.
Bagaimanapun, kemampuan untuk mendapatkan kesempurnaan pahala ramadhan kerap kali tergugat akibat kekurangan ilmu dan kekurang perihatinan umat Islam kini. Antara yang saya maksudkan adalah :-
1) Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam).
Perlu diketahui bahawa sesiapa yang batal puasanya dengan sengaja tanpa uzur seperti mengeluarkan mani secara sengaja, merokok, makan dan minum. Ia dilarang untuk makan dan minum lagi atau melakukan apa jua perkara yang membatalkan puasa yang lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradawi, hlm 112).
Ia dikira denda yang pertama baginya selain kewajiban menggantikannya kemudiannya. Keadaan ini disebut di dalam sebuah hadith, Ertinya : "sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu" (Riwayat al-Bukhari)

2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam.
Jelasnya, individu yang melakukan amalan ini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan oleh Nabi SAW malah bercanggah dengan sunnah baginda. "Sahur" itu sendiri dari sudut bahasanya adalah waktu terakhir di hujung malam. Para Ulama pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam. (Awnul Ma'bud, 6/469). Imam Ibn Hajar menegaskan melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh Nabi SAW. (Fath al-Bari, 4/138)

3) Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain.
Ini satu lagi kesilapan umat Islam kini, waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk beristigfar dan menunaikan solat malam.
Firman Allah ketika memuji orang mukmin ertinya : " dan ketika waktu-waktu bersahur itu mereka meminta ampun dan beristighfar" (Az-Zariyyat : 18)
Ertinya : "Ditanya kepada Nabi (oleh seorang sahabat) : Wahai Rasulullah :" Waktu bilakah doa paling didengari (oleh Allah s.w.t) ; jawab Nabi : Pada hujung malam (waktu sahur) dan selepas solat fardhu" ( Riwayat At-Tirmidzi, no 3494 , Tirmidzi & Al-Qaradhawi : Hadis Hasan ; Lihat Al-Muntaqa , 1/477)

4) Menunaikan solat witir sejurus selepas terawih.
Menurut dalil-dalil yang sohih, waktu yang terbaik bagi solat witir adalah penutup segala solat sunat di sesuatu hari itu berdasarkan hadith ertinya "Jadikanlah solat sunat witir sebagai solat kamu yang terakhir dalam satu malam". (Fath al-Bari, no 936). Sememangnya tidak salah untuk melakukan witir selepas terawih, cuma sekiranya seseorang itu yakin akan kemampuannya untuk bangun bersahur dan boleh melakukan solat sunat selepas itu, maka adalah lebih elok ia melewatkan witirnya di akhir malam.

5) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa.
Ia adalah satu kesilapan yang maha besar. Memang benar, solat bukanlah syarat sah puasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tonggak kepada keislaman sesorang. Justeru, 'ponteng' solat dengan sengaja akan menyebabkan pahala puasa seseorang itu menjadi 'kurus kering' pastinya.

6) Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih.
Ini jelas suatu kelompongan yang ada dalam masyarakat tatakala berpuasa. Ramai yang lupa dan tidak mengetahui kelebihan besar semua solat fardhu berbanding solat sunat, teruatamnya solat subuh berjemaah yang disebutkan oleh Nabi SAW bagi orang yang mendirikannya secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

7) Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah.
Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu ( samada lelaki atau wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharap ganjaran redha Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Nabi SAW di dalam hadith riwayat al-Bukhari.. Maka, "Sesungguhnya sesuatu amalan itu dikira dengan niat". (Riwayat al-Bukhari)

8 ) Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari
Dengan alasan berpuasa. Sedangkan, kerja yang kita lakukan di pejabat dengan niat ibadat pastinyamenambahkan lagi pahala. Justeru, umat Islam sewajarnya memperaktifkanproduktiviti mereka dan bukan mengurangkannya di Ramadhan ini.
9) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat.
Sedangkan Imam As-Sayuti menegaskan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadat adalah amat lemah. (al-Jami' as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi, 6/291)

10) Menganggap waktu imsak sebagai 'lampu merah' bagi sahur..
Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah 'lampu amaran oren' yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat. Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi alasan lewat bangun dan sudah masuk imsak lalu tidak dapat berpuasa pada hari itu. Waktu yang disepakti ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md 'Uqlah, hlm 278)

11) Wanita berterawih beramai-ramai dimasjid tanpa menjaga aurat.
Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah da didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki.. Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid.

12) Memasuki Ramadhan dalam keadaan harta masih dipenuhi dengan harta haram,
Samada terlibat dengan pinjaman rumah, kad kredit, insuran, pelaburan dan kereta secara riba. Ini sudah tentu akan memberi kesan yang amat nyata kepada kualiti ibadah di bulan Ramadhan, kerana status orang terlibat dengan riba adalah sama dengan berperang dengan Allah dan RasulNya, tanpa azam dan usaha untuk mengubahnya dengan segera di bulan 'tanpa Syaitan' ini, bakal menyaksikan potensi besar untuk gagal terus untuk kembali ke pangkal jalan di bulan lain.
Nabi Muhammad menceritakan :-
Ertinya : menyebut tentang seorang pemuda yang bermusafir dalam perjalanan yang jauh, hal rambutnya kusut masai, mukanya berdebu di mana dia mengangkat tangan ke langit : Wahai Tuhanku…wahai Tuhanku… sedangkan makanannya haram, minumannya haram dan pakaiannya haram..Dan dia dibesarkan dengan memakan makanan haram maka bagaimana Kami mahu mengabulkan doanya. ( Riwayat Muslim, no 1015, 2/703 ; hadis sohih)
Justeru, bagaimana Allah mahu memakbulkan doa orang yang berpuasa sedangkan keretanya haram, rumahnya haram, kad kreditnya haram, insurannya haram, simpanan banknya haram, pendapatannya haram?. Benar, kita perlu bersangka baik dengan Allah, tetapi sangka baik tanpa meloloskan diri dari riba yang haram adalah penipuan kata Imam Hasan Al-Basri.

13) Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka.
Ini satu lagi jenis kerugian yang kerap dilakukan oleh umat Islam. Nabi SAW telah menyebut :-
Ertinya : "Tiga golongan yang tidak di tolak doa mereka, pemimpin yang adil, individu berpuasa sehingga berbuka dan doa orang yang di zalimi" ( Riwayat At-Tirmizi, 3595, Hasan menurut Tirmizi. Ahmad Syakir : Sohih )
Selain itu, doa menjadi bertambah maqbul tatkala ingin berbuka berdasarkan hadith.
Ertinya : "Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu ketika berbuka (atau hampir berbuka) doa yang tidak akan ditolak" ( Riwayat Ibn Majah, no 1753, Al-Busairi : Sanadnya sohih)

RASULULLAH TIDAK MENETAPKAN JUMLAH RAKAAT SOLAT TARAWIH

Oleh Yussamir Yusof
Berita Harian 17 Ogos 2009

SUASANA di dalam masjid hiruk-pikuk dengan pekikan dan makian. Hassan al-Bana yang dari luar mendengar suara berkenaan segera masuk ke dalam masjid. Kelihatan dua kumpulan sedang bertegang urat. Apabila kedua-dua kumpulan ini melihat Hassan al-Bana memasuki masjid, mereka semua diam.

"Kenapa bergaduh?" Soal Hassan al-Bana dengan lembut.

"Kami mahu solat tarawih sebanyak 20 rakaat. Tetapi mereka katakan tidak sunnah. Yang sunnah kata mereka 9 rakaat." Seorang lelaki dari kumpulan itu menjawab pertanyaan Hassan al-Banna.
Dengan lembut dan bersahaja Hassan al-Bana bersuara, "Adakah solat yang sunat ini lebih penting daripada kewajipan untuk bersaudara di kalangan kita sesama Muslim?"

Di atas adalah secebis peristiwa yang pernah berlaku pada zaman Hassan al-Bana masih hidup. Isunya kecil tetapi disebabkan tiada kefahaman yang mendalam terhadap hukum Islam, ia menjadi besar. Lebih-lebih lagi apabila emosi mengatasi wahyu dan rasional, maka itulah yang akan terjadi.

Saban tahun perkara ini sering berlaku. Satu pihak menuduh mengadakan perkara baru dan satu pihak menuduh terlalu memudah-mudahkan agama. Namun yang sebenarnya, kedua-dua dakwaan ini sama sekali tidak berasas. Dalam Islam, sesuatu hukum atau penetapan dalam agama haruslah bersandarkan dalil. Dalil atau bukti dalam Islam ialah al-Quran dan Hadis sahih. Oleh itu, untuk membicarakan mengenai hukum, emosi harus dijauhkan. Terutama dalam hal yang terdapat di dalamnya perbezaan pandangan di kalangan ulama muktabar.

Dalam isu solat tarawih ini. Rasulullah SAW tidak pernah menetapkan berapa rakaat yang perlu dilakukan. Malahan Rasulullah menggalakkan umatnya untuk bersolat sunat berterus-terusan tanpa ada batasan. Imam Bukhari dan Muslim dalam Kitab Sahihnya merekodkan bahawa Ibnu Umar berkata, "Rasulullah bersabda: Bersolatlah kamu dua rakaat-dua rakaat (berulang-ulang) dan jika kamu bimbang akan terbitnya waktu subuh maka bersolatlah witir satu rakaat sebagai penutup".

Ahli Madinah yang tahu mengenai perkara ini, tidak pernah mengehadkan jumlah rakaat dalam solat tarawih mereka. Menurut Imam Malik pada zaman beliau iaitu di penghujung kurun pertama dan awal kurun kedua Hijrah, beliau dapati ahli Madinah melaksanakan solat tarawih dengan bilangan 36 rakaat dan tiga rakaat witir.

Kenyataan ini disokong Daud bin Qois iaitu seorang tabien di dalam Fathul Bari, yang dinukil Imam Ibnu Hajar As-qolani. Beliau berkata, "Aku menjumpai orang pada zaman pemerintahan Aban Ibnu Usman dan Umar Ibnu Aziz di Madinah. Mereka melaksanakan solat tarawih dengan 36 rakaat dan tiga rakaat witir.

Berdasarkan hujah di atas, kita dapati bahawa Nabi Muhammad SAW tidak ada menetapkan sebarang rakaat untuk melaksanakan solat sunat tarawih. Cuma, sunnah yang dianjurkan adalah 11 rakaat termasuk witir. Ini bertepatan dengan satu hadis yang direkodkan Imam Bukhari dalam Sahihnya. Saiditina Aisyah berkata, "Tidak pernah Baginda melaksanakan solat malamnya pada Ramadan mahupun pada bulan lain melebihi sebelas rakaat."

Dalam menyelesaikan perbalahan mengenai jumlah rakaat ini. Imam Ibn Taimiyah berkata, "(Seseorang) boleh bersolat tarawih 20 rakaat sebagaimana yang masyhur dalam mazhab Ahmad dan Syafie. Boleh juga bersolat 36 rakaat sebagaimana yang ada dalam mazhab Malik. Boleh bersolat 11 rakaat atau 13 rakaat. Semuanya adalah baik. Banyaknya jumlah rakaat atau sedikitnya bergantung kepada lama atau pendeknya bacaan."

Beliau menambah, "Yang paling utama ialah perbezaan ini adalah kerana mengambil kira perbezaan keadaan orang yang solat. Jika mereka kuat mereka boleh melakukan 10 rakaat ditambah dengan tiga rakaat witir sebagaimana yang diperbuat Rasulullah pada Ramadan dan di luarnya, maka inilah yang lebih utama. Jika mereka mampu, mereka boleh melakukan 20 rakaat, maka ini adalah afdal dan inilah yang dilakukan oleh kebanyakan kaum Muslimin, karena ia adalah pertengahan antara 10 dan 40. Dan jika seseorang itu bersolat dengan 40 rakaat, maka itu pun boleh, atau dengan jumlah yang lain turut diizinkan. Barang siapa menyangka bahawa qiyam Ramadanitu terdiri dari bilangan tertentu, tidak boleh lebih dan tidak boleh kurang, maka dia sudah salah." (Majmuk al-Fatawa 23/113; al-Ijabat al-Bahiyyah 22; Durus Ramadhan 48)

Muhasabahlah diri kita. Adakah Ramadan yang bakal menjelma ini akan menghasilkan bibit perpecahan hanya kerana bertegas soal jumlah rakaat. Atau kita sama-sama meraikan perbezaan yang menjadi satu rahmat kepada manusia. Ramadan bukanlah bulan untuk berdebat siapa salah siapa betul. Tetapi Ramadan adalah bulan keberkatan yang di dalamnya penuh dengan kebaikan.

Thursday, August 20, 2009

Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1430H / 2009M

esok atau lusa kita dah nak berpuasa, yang perempuan tu dah habis ganti puasa ke belum?.. kalau belum masih sempat lagi ni… kepada sesiapa yang nakkan jadual imsak dan berbuka puasa untuk tahun 2009 ni… boleh download pdf kat bawah ni secara percuma yang diambil dari laman http://www.islam.gov.my/

Sabda Rasulullah saw:

“Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu.”

Jadual dibawah tertakluk :-

* Tertakluk Kepada Pengisytiharan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia
** Tarikh Melihat Anak Bulan Syawal Tertakluk Kepada Pengisytiharan Penyimpan Mohor Besar
Raja-Raja Malaysia


Bil
NEGERI
ZON
1
MELAKA
Melaka

JOHOR

ZON 1- Pulau Aur Dan Pulau Pemanggil
ZON 2- Daerah Johor Bahru,Kota Tinggi,Mersing Dan Pulau Berdekatan
ZON 3-Daerah Pontian Dan Kluang
ZON 4-Batu Pahat,Muar,Segamat Dan Gemas Johor
3
PERAK
ZON 1- Daerah Hulu PERAK, Daerah Kuala Kangsar, Daerah Kinta Dan Daerah Batang Padang[Pengkalan Hulu (Keroh), Gerik, Lenggong, Kuala Kangsar, Sg.Siput, Ipoh,Batu Gajah, Kampar, Tapah, Slim River Dan Tanjung Malim
ZON 2-DAERAH KERIAN, DAERAH LARUT MATANG DAN SELAMA, DAERAH PERAK TENGAH, DAERAH MANJUNG DAN DAERAH HILIR PERAK.Parit Buntar, Bagan Serai, Taiping, Selama, Parit, Kg.Gajah,Beruas, Lumut, Sitiawan, Pulau Pangkor,Teluk Intan DanBagan Datoh]
ZON 3-BUKIT LARUT(TANAH TINGGI)
4
SARAWAK
ZON 1-LIMBANG, SUNDAR, TRUSAN DAN LAWAS
ZON 2-NIAH, BEKENU, MIRI, SIBUTI, DAN MARUDI
ZON 3-TATAU, SUAI, BELAGA, PANDAN, SEBAUH DAN BINTULU
ZON 4-IGAN, OYA, BALINGIAN, MUKAH, DALAT, SIBU,KANOWIT, KAPIT DAN SONG
ZON 5-, MATU, DARO, SARIKEI, JULAU, BINTANGOR DAN REJANG
ZON 6-KABONG, LINGGA, SRI AMAN, ENGKELILI, LUBOK ANTU, BETONG, SPAOH, PUSA, SARATOK, ROBAN DAN DEBAK
ZON 7-SAMARAHAN, SIMUNJAN, SERIAN, SEBUYAU DAN MELUDAM
ZON 8-KUCHING, LUNDU, BAU DAN SEMATAN
5
SABAH
ZON 1-BAHAGIAN SANDAKAN (TIMUR),TOMANGGONG, SUKAU, BANDAR SANDAKAN,SAMAWANG, KOTA KINABATANGAN DAN BUKIT GARAM.
ZON 2-BAHAGIAN SANDAKAN (BARAT) TERUSAN, BELURAN, KUAMUT, JAMBONGAN, PAITAN, TELUPID, TONGOD DAN PINANGAH
ZON 3-BAHAGIAN TAWAU (TIMUR) TAMBISAN, SAHABAT, TUNGKU, SEMPORNA, SILABUKAN,LAHAD DATU DAN KUNA
ZON 4-BAHAGIAN TAWAU (BARAT) BALUNG, BANDAR TAWAU, PULAU SEBATIK, MEROTAI DAN KALABAKAN
ZON 5-(BAHAGIAN KUDAT) PULAU BANGI, PITAS,KOTA MARUDU, MATUNGGONG DAN KUDAT
ZON 6-GUNUNG KINABALU ( KETINGGIAN 4,101 M)
ZON 7-(BAHAGIAN PANTAI BARAT) RANAU, KOTA BELUD, TUARAN, PENAMPANG, KOTA KINABALU, PUTATAN DAN PAPAR
ZON 8- BAHAGIAN PEDALAMAN (ATAS) PENSIANGAN, NABAWAN, SOOK, SEPULUT, TAMBUNAN, DAN KENINGAU
ZON 9-BAHAGIAN PEDALAMAN (BAWAH) TENOM, LONG PA SIA, MEMBAKUT, BEAUFORT, KUALA PENYU, WESTON, MENUMBOK DAN SIPITANG
6
TERENGGANU
ZON 1-KUALA TERENGGANU DAN MARANG
ZON 2-BESUT DAN SETIU
ZON 3-HULU TERENGGANU
ZON 4-KEMAMAN DAN DUNGUN
7
KELANTAN
ZON 1-JAJAHAN KOTA BHARU, BACHOK, PASIR PUTEH,TUMPAT, PASIR MAS, TANAH MERAH, MACHANG, KUALA KRAI DAN DAERAH CIKU (JAJAHAN GUA MUSANG)
ZON 2-JAJAHAN JELI DAN GUA MUSANG TERMASUK DAERAH GALAS DAN BERTAM
8
SELANGOR
ZON 1-DAERAH GOMBAK, PETALING/SHAH ALAM, HULU SELANGOR, HULU LANGAT DAN SEPANG
ZON 2-DAERAH KLANG, KUALA LANGAT,KUALA SELANGOR DAN SABAK BERNAM
9
PAHANG
ZON 1-PULAU TIOMAN
ZON 2-KUANTAN, PEKAN, ROMPIN DAN MUADZAM SHAH
ZON 3-TEMERLOH, CHENOR, MARAN, JERANTUT DAN BERA
ZON 4-RAUB, BENTONG DAN LIPIS
ZON 5-GENTING SEMPAH, JANDA BAIK DAN BUKIT TINGGI
ZON 6-CAMERON HIGHLAND, BUKIT FRASER, GENTING HIGHLAND
10
WILAYAH PERSEKUTUAN
KUALA LUMPUR

PUTRAJAYA

11
WILAYAH PERSEKUTUAN
LABUAN
12
PERLIS
PERLIS
13
NEGERI SEMBILAN
ZON 1-JEMPOL DAN TAMPIN
ZON 2-: SEREMBAN,REMBAU, PORT DICKSON, KUALA PILAH DAN JELEBU
14
KEDAH
ZON 1-DAERAH KOTA SETAR, KUBANG PASU, PENDANG, YAN DAN KUALA MUDA
ZON 2-PADANG TERAP, SIK DAN BALING
ZON 3-DAERAH KULIM DAN BANDAR BAHARU
ZON 4-DAERAH LANGKAWI
ZON 5-PUNCAK GUNUNG JERAI
15
PULAU PINANG
Pulau Pinang

Tuesday, August 18, 2009

H1N1

Kementerian Kesihatan Malaysia
INFLUENZA A (H1N1)

SOALAN-SOALAN LAZIM

A. Berkenaan Penyakit

1. Apakah itu penyakit Influenza A (H1N1)?

Influenza A (H1N1) adalah sejenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh
sejenis virus baru. Virus ini terhasil dari mutasi gene virus influenza babi, burung
dan manusia.

2. Negara mana yang dilanda penyakit ini?

Maklumat yang ada pada masa ini menunjukkan bahawa kes yang terawal
dijangkiti virus ini dilaporkan dari Mexico dan Amerika Syarikat pada April 2009
dan telah terus menular ke negara-negara lain.
Untuk maklumat terkini tentang negara-negara yang dilanda penyakit ini, sila rujuk
laman web www.moh.gov.my dan http://www.who.int/.

3. Apakah tanda dan gejala penyakit ini?

Gejala awal jangkitan ini adalah mirip selesema, seperti demam, batuk, sakit
kepala, sakit badan, sakit tekak, selesema dan kadangkala muntah-muntah atau
cirit birit.

4. Bagaimana kita boleh dijangkiti?

Virus ini berjangkit apabila pesakit batuk atau bersin.
Titisan cecair pernafasan yang keluar akan terkena tangan pesakit, permukaanpermukaan
(surfaces) atau tersebar ke udara. Seterusnya, seseorang akan
dijangkiti sama ada melalui pernafasan; melalui sentuhan dengan tangan pesakit
atau menyentuh permukaan-permukaan yang tercemar dengan titisan cecair
pesakit.

5. Pada masa ini, adakah jangkitan berlaku daripada babi kepada manusia?

Tidak

6. Apakah nasihat kepada orang yang dijangkiti virus ini?

• SEGERA dapatkan rawatan daripada doktor.
• Untuk mengelakkan jangkitan kepada orang lain, tutup mulut dengan tisu
atau sapu tangan apabila batuk dan bersin. Kerap mencuci tangan
dengan air dan sabun.
• Tinggal di rumah dan hadkan hubungan dengan orang lain. Elak
menyentuh mata, hidung dan mulut.
• Elakkan daripada pergi ke tempat awam yang sesak.
• Jangan gunakan pengangkutan awam untuk menggelakkan jangkitan
kepada orang lain.

7. Berapa lamakah orang yang dijangkiti boleh menyebarkan virus ini?

• Selagi mereka mempunyai gejala penyakit ini. Biasanya sehingga 7 hari
dari tarikh mula mengalami gejala penyakit ini.
• Kanak-kanak boleh menyebarkan penyakit ini bagi tempoh yang lebih
lama.

8. Bagaimana anda boleh menghindari jangkitan penyakit ini?

• Jauhi orang yang nampak tidak sihat dan menghidapi demam dan batuk.
• Kerap cuci tangan dengan air dan sabun.
• Elak menyentuh muka, khususnya hidung dan mulut untuk mengurangkan
kemungkinan jangkitan.
• Jika anda berada di tempat yang dilanda penyakit ini, elakkan berada di
tempat awam yang sesak.
• Ketahui situasi semasa penyakit ini dan langkah-langkah pencegahan
yang perlu diambil.
• Amalkan cara hidup sihat. Dapatkan tidur yang cukup, makan secara sihat
dan lakukan aktiviti fizikal.

B. Berkenaan Vaksin

1. Terdapatkah vaksin untuk melindungi diri daripada Influenza A (H1N1)?
Belum ada.
2. Adakah vaksin baru akan dicipta?
Ya. WHO sedang berusaha ke arah itu.
3. Bilakah vaksin yang sesuai akan dihasilkan?
Mengikut WHO, ini akan mengambil masa antara 4 hingga 6 bulan.

C. Berkenaan Rawatan

1. Terdapatkah ubat untuk merawat penyakit ini?
Kementerian Kesihatan Malaysia mempunyai stok antiviral yang boleh merawat
Influenza A (H1N1).
2. Bolehkah antiviral ini memberi perlindungan?
Antiviral ini digunakan untuk memberi rawatan yang berkesan dan tidak memberi
perlindungan sepertimana vaksin.

D. Berkenaan Babi dan Influenza A (H1N1)

1. Adakah selamat memakan daging babi dan produk babi?
Ya. Daging babi dan produk babi yang dimasak pada suhu yang betul
(160°F/70°C) adalah selamat untuk dimakan.
E. Berkenaan perjalanan ke luar negara

1. Bolehkah kita ke luar negara?
WHO tidak mengeluarkan sebarang larangan perjalanan. Walaubagaimanapun
perjalanan yang tidak penting, khususnya ke negara-negara yang dilanda wabak
ini perlulah dielak atau ditangguhkan. Jika perjalanan tidak dapat dielak, langkahlangkah
perlindungan diri yang sesuai mesti diambil.
Mereka yang sakit mesti menangguhkan perjalanan. Sekiranya jatuh sakit
setelah pulang, segera dapatkan rawatan.
F. Berkenaan Tahap-Tahap Pandemik

1. Apakah maksud tahap amaran Fasa 5 yang dikeluarkan WHO?
Pada tahap ini telah ada wabak di peringkat komuniti di sekurang-kurangnya 2
negara dalam satu-satu zon/kawasan/ rantau WHO.
2. Apakah yang dimaksudkan dengan jangkitan manusia yang berterusan
(sustained human to human transmission)?

Jangkitan yang berlaku apabila 3 generasi terlibat – iaitu virus disebarkan
daripada individu A kepada individu B dan seterusnya tersebar kepada individu
C.
3. Apakah perbezaan antara ‘kes berkemungkinan dijangkiti’ (probable case)
dan ‘kes disahkan’ (confirmed case)?

• Kes yang ‘berkemungkinan dijangkiti’ mempunyai gejala-gejala selesema
seperti demam, batuk, sakit kepala, lesu; dan sama ada positif kepada ujian
influenza A atau mempunyai hubungan dengan kes lain yang
‘berkemungkinan dijangkiti’ atau kes yang telah disahkan.
• Kes yang disahkan adalah kes yang telah disahkan positif melalui ujian
makmal.

4. Pada peringkat manakah wabak ini akan diisytiharkan sebagai pandemik?

Pada fasa 6.

Bagi maklumat lanjut, sila hubungi Bilik Gerakan CPRC Kebangsaan, Kementerian
Kesihatan Malaysia di talian 03–8881 0200/0300 atau e-mel ke cprc@moh.gov.my
www.moh.gov.my