Thursday, December 3, 2009

Teka-Teki Islamik

Izinkan saya memberikan teka-teki berbentuk Islamik ataupun sejarah Islam...ia untuk kita memahami sesebuah fakta dengan mudah tapi berkesan di minda.

Soalan 1

Anda sering membaca surah Yasin dan al-Waqi`ah. Telah diceritakan berkenaan pohon berwarna hijau. Jika ia bersentuhan diantara "jantan" dan "betina" (negative & positif) walaupun basah, maka ia akan menghasilkan api. Apakah nama pohon itu?

Soalan 2

Satu pohon – bukan bermaksud buah – yang apabila ia diperah akan mengeluarkan air. Dan apabila ia dipanaskan ia akan menghasilkan minyak. Apakah nama pohon itu?

Soalan 3

Siapakah yang dimaksudkan oleh Allah orang di alam barzakh yang berasa amat bahagia dan menganggap orang di dunia berada dalam kerugian. Sedangkan tugas di dunia hanya mengajak manusia mengikut para Nabi utusan Allah. Di dalam surah Yasin disebutkan, dia dilemparkan dengan batu dan mati. Siapakah orang itu?

Soalan 4

Orang nasrani menganggap Isa sebagai Putera Allah, mereka menyembah dan bertawassul semoga doa mereka diperkenanlan oleh Tuhan bapa. Ini disebabkan Isa mampu menghidupkan orang mati dan mencelikkan orang buta serta berbagai lagi. -Siapakah Nabi yang boleh berjalan di atas air, menghidupkan orang yang sudah mati, tapi umatnya tidak menjadikan dia sebagai Tuhan?Soalan 5


Dalam al-Quran dia telah menghidupkan 70 orang dan di dalam al-Hadits dia telah menghidupkan 35 ribu orang dari kaumnya yang telah meninggal selama 60 tahun. Siapakah Nabi itu?Soalan 6


Siapakah Nabi yang telah menghidupkan kanak-kanak perempuan yang ditanam hidup-hidup oleh bapanya kerana mengikut tradisi masyarakat? Dan siapakah bapa anak kecil itu?Soalan 7


Siapakah dia yang telah menghidupkan orang-orang yang telah mati diperkuburan Javana. Dan si mati ditanya oleh ahli warisnya, dan beliau mengakui kebenaran Muhammad bin Abdullah?Soalan 8


Cucu Iblis yang telah beriman dikatakan telah bertemu dengan Rasul. Dan dia telah menceritakan nama-nama wasi sejak Adam hingga Nabi Muhammad. -Siapakah nama cucu Iblis itu?

Soalan 9

Di dalam surah al-Baqarah dikhabarkan tentang seorang pemuda yang bertubuh sasa, tetapi miskin, namun ilmunya hebat dan bijaksana. Nabi Daud dikatakan menyertai pasukan tenteranya untuk menyerang musuh. Pemuda tersebut memiliki sebuah Cokmar (mohor).
Siapakah nama pemuda tersebut?
Dan apakah nama cokmar yang dimiliki olehnya?
Siapakah nama ketua panglima pihak musuh yang ditentang?
Dan siapakah pula yang membunuh ketua panglima pihak musuh?

Soalan 10

Di dalam surah al-Waqi`ah ada disebutkan pohon Zaqqum berduri yang menjadi makanan ahli neraka. Pohon ini boleh tumbuh dan membiak di dalam api neraka. Sebaliknya, terdapat di dunia ini burung yang mampu bertelur dan membersihkan tubuhnya di dalam api. Burung ini hanya terdapat di negeri cina. Apakah nama burung tersebut? Dan apakah pula nama burung yang bertelur di awan?

Semoga anda mampu menjawabnya. Soalan-soalan ini saya ajukan ketika menganjurkan summer camp di JB baru-baru ini dengan hadiah yang besar buat anak-anak remaja. tapi untuk anda...pahala dan ilmu ajelah....Salamullahi Alaikum..

Mari kita lihat siapa yang kena..

kredit kpd :- AceGlobal

1 comment: